Menu

Analogowy Świat Marcela

vintage oldtimer retro oldschool analog klasyk

Nie tylko Jaś Wędrowniczek

marcel.el

Lubisz Whisky, a może Whiskey albo Burbon? Szkocka czy Irlandzka? Z lodem? Colą? Wodą? Czystą? 
Niesamowity jest fakt, że każda "łycha" jest robiona inaczej.
Whisky_Indii_czele_stawki_6627678

 Whisky jest produkowana na całym świecie. Nawet w zacofanej i klerykalnej Polsce ktoś odważył się pędzić łyche. Serio!
Wywołała się z tego #gównoburza bo przecież Janusze kupujące Golden Loch z "biedry" piją tylko "szkodzką".

Przecież my nigdy nie robiliśmy "łychy"! Wódkę! Tak, ale Whisky! A komu to potrzebne?!
A teraz uwaga. Kiedyś nie robiliśmy też pizzy i kebsów! 
IMG_20160822_220236618x1024
Wracając jednak do "mysiej wódy", przyjrzyjmy się bliżej klasyce:

Szkocka - Dzieli się ją na dwa podstawowe rodzaje: single malt i blended. W zależności od stosowanego słodu. Whisky musi dojrzewać w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak. Szkoci swoją whisky destylują dwukrotnie.

Irlandzka whiskey - Do jej produkcji używa się jęczmienia i jego słodu. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum 3 lata.  W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana.

Burbon to amerykańska odmiana whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż. Zawartość kukurydzy wynosi minimum 51%. Trunek leżakowany jest w świeżych dębowych beczkach. Amerykańska whiskey jest destylowana tylko raz. Zanim alkohol trafi do beczek, jest filtrowany przez węgiel drzewny.

Na zdrowie!

© Analogowy Świat Marcela
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci